Je trouwuitnodiging versturen: deze 7 handige tips helpen je op weg
Je trouwt binnenkort? Hoera! De trouwkaarten versturen is wellicht één van de to do’s op je lijstje. Zo’n feestelijke gelegenheid (misschien wel één van dé grootste van je leven!) kan je immers niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Of je je trouwfeest nu intiem of groots houdt, voor je vrienden en familie start het allemaal met de trouwuitnodiging.
Maar euh … hoe zit dat eigenlijk allemaal? Deze tips helpen je op weg door het eerste pad van de (prachtige) huwelijksjungle.
1 Maak een gastenlijst
Wie nodig je uit en naar wie verstuur je dus een trouwuitnodiging? Een uitnodiging voor iedereen die je leuk vindt. Ha! Was het maar zo simpel. Een gastenlijst maken kan een hele uitdaging zijn. Het belangrijkste op een rijtje:
Aan de slag met je gastenlijst!
- Kijk of je locatie een maximum aantal gasten heeft.
- Wie nodig je uit voor de ceremonie, receptie en wie ook voor het avondfeest? Je kan je kring langzaam uitbreiden, het is gebruikelijk dat je kring wat groter is voor de receptie, en wat intiemer voor de ceremonie en het avondfeest.
- Hou rekening met je eigen voorkeur, budget en verwachtingen: er zijn uiteindelijk maar twee speciale gasten voor wie alles telt, en dat zijn jullie.
2 Verstuur je trouwuitnodiging ruim op tijd
Wanneer verstuur je die trouwkaart dan precies? Allereerst: er zijn twee kaartjes die je kan versturen. Huh ja, om het je zo makkelijk mogelijk te maken. Zo’n één jaar voor je huwelijk verstuur je een save the date-kaart. Met dat (meestal vrij eenvoudig) kaartje laat je weten dat jullie trouwen op bijvoorbeeld 17 juli 2023. Zo zijn zelfs die reisfanaten in jullie vriendenkring op de hoogte en zijn ze niet nét in Sri Lanka aan het surfen op die dag. #noexcuse
Je echte trouwuitnodiging volgt dan ongeveer drie maanden voor jullie huwelijksdatum. Alle info die je daar vermeldt, lees je in de volgende tip.
3 Vermeld alle praktische info op je uitnodiging
Na de save our date volgt dus de echte trouwuitnodiging. Praktische info is daar wel zo handig, zodat al je gasten weten waar ze aan toe zijn en het een zorgeloze dag wordt voor jullie en voor hen. Je vermeldt:
- jullie namen;
- de datum;
- de locatie (alle locaties als er meerdere zijn);
- de dagplanning voor de gast: zo weten ze op welk deel van het feest ze wel of niet uitgenodigd zijn;
- jullie gsm-nummer(s) om te laten bevestigen;
- de eventuele dresscode;
- of er een plus one mee kan;
- en een cadeautip kan ook altijd.
Een beetje veel? Je grafisch ontwerper zorgt ervoor dat alle info met symbolen een mooi geheel wordt. Zo kan de kapel waar je gaat trouwen ineens vereeuwigd worden op je huwelijksuitnodiging.
4 Kies iets persoonlijks
Euh ja, nogal een open deur misschien. Natuurlijk wil je een persoonlijke trouwkaart, het is je huwelijk! Hoe je dat precies creëert? Denk eens na over jullie verhaal. Waar hebben jullie elkaar leren kennen? Wat typeert jullie? Zijn jullie reisfanaten en verliefd op Marokko? Verzot op cosplay? Past perfect op de uitnodiging voor je trouw. Zo leerde een koppel elkaar kennen op een festival en ontwierp ik hun kaartje volledig in festival- en Woodstockthema. Heerlijk!
5 Bepaal de stijl van je trouwuitnodiging
Een originele uitnodiging is één, je stijl bepalen is twee. Samen vormen ze je perfecte trouwkaartje (ouh). Een voorbeeld zijn huwelijksuitnodigingen met goudfolie (een trend), of misschien is een ontwerp met de natuur of met droogbloemen volledig jouw stijl. Je kan zelfs gaan voor een handgeschilderd ontwerp: een uitnodiging in aquarel is minimalistisch en past mooi bij trouwuitnodigingen. Ook de papierkeuze kan meespelen: trouwkaartjes op stropapier zijn erg mooi, en ook nog eens ecologisch.
6 Trek je stijl door
Heb je een ontwerp gevonden dat jullie typeert? Fantastisch - meteen een reden om het ontwerp door te trekken. Een ideetje? Laat details terugkomen. De limoen die in je save the date-kaartje zat, laat je terugkomen in je uitnodiging en op je huwelijk zelf ook in de naamkaartjes of in de menukaarten. Je gasten zullen het herkennen, en zullen erom glimlachen als het iets typisch jullie is.
Durf je out of the box denken? Dan kan een toekomstig geboortekaartje zelfs in dezelfde stijl als je huwelijksuitnodiging. Een mooi vervolg op jullie verhaal.
7 Zorg voor een klik met je grafisch ontwerper
Met bovenstaande tips wordt je uitnodiging eentje om uit te stallen op je kast, en dat niet alleen bij jullie thuis. De persoon bij wie je mag aankloppen voor hulp is de grafisch ontwerper. Zorg dus voor die ultieme klik: dat maakt het je zoveel gemakkelijker.
Wat zijn jullie belangrijkste waarden? Vertrouwen, flexibiliteit of persoonlijkheid? Let erop dat je die waarden terugvindt bij je grafisch ontwerper. Kan je langsgaan in het atelier van de ontwerper? Kunnen gesprekken ook via zoom als jullie het te druk hebben met taarten en bloemen? Handig om mee te nemen in je beslissing.
Zo komen we tot dat ultieme geheel: jullie onvergetelijke trouwkaart én trouwdag. Laat het knallen en …. denk ook aan de postzegels (nu niet voor het één of het ander, maar een vlinder of een bloem is misschien wat toffer dan onze waarde koning Filip).